Kan man se glimt fra fortiden?

Glimt-190x294

Etter grøsseryndlingen “Svarte-Mathilda” var forventningene høye når Tor Arve Røssland kom med en ny grøsser. Glimt heter den og er skrevet på nynorsk. Historien blir fortalt med to fortellerstemmer, Jon og Solveig. Når Jon forteller er det fra vår samtid, mens når Solveig forteller er det fra 1940.

Ny i bygda

Miljøet er lagt til en liten øy, og hit flytter Jon sammen med moren sin. Han finner kjapt ut at det er på ungdomshuset øyas ungdommer samles, og begynner så smått å bli kjent med dem. -Men det er noe som skurrer i ungdomshuset. Biljardkuler begynner å rulle i løse luften og plutselig dukker det opp et fientlig ansikt i den mørke kjellertrappa. I tillegg til dette er det en merkelig regel som sier at på slaget 19.33 må alle være ute av huset. Hva skjer egentlig hvis man ikke er ute av huset til den tid?

Tyskertøs?

Parallellhistorien er lagt til 1940 på akkurat samme sted. Vi følger Solveig som er 15 år og ender opp som tjenestejente for den tyske kaptein Storm. Krigen har kommet til øya og brutaliteten tyskerne viser er skremmende for innbyggerne. Solveig havner innenfor fiendens vegger, og det er ikke bare lett. Lokalbefolkningen vender seg mot henne, og noen av tyskerne behandler henne respektløst. “-Eg kan ikkje stega, sa ho og prøvde å trekkje seg unna. Løytnanten drog henne inntil seg og heldt henne hardt. -Eg skal lære deg.” 

Glimt

Etterhvert som man leser får man glimt av ting som har skjedd, og ting som skal skje. Hva er det egentlig man ser hvis uforklarlige hendelser oppstår? Er det ulykkelige sjeler som ikke får fred når de dør? Kan hendelser “henge igjen” i tiden? Slike spørsmål kan man begynne å fundere på og det kan være spennende.

Jeg mener boka er både filosoferende og grøssende. Boka er sirlig bygget opp, og alle brikker faller på plass etterhvert. Jeg vil si at det er en bok som man lett kommer igjennom. Den har akkurat nok spenning til at man vil lese videre. Jeg anbefaler denne boka til dere som synes det er spennende med overnaturlige hendelser og gjenferd. Du finner boka på Studiesenteret.

Tekst: Mari Norendal/Foto: Samlaget

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s