Dagbok

En dagbok er en personlig tekst hvor man skriver ned tanker og følelser rundt ting som skjer i livet. Noen personer har gitt ut sin egen dagbok, og andre forfattere bruker dagbokformen som en måte å fortelle en historie på. Det finnes også bøker hvor det er en blogg som er blitt omformet til bok. Om det som står i dagbok- og bloggromanen virkelig har skjedd er varierende, men det er jo noe man kan finne mer ut av om du velger å skrive om dette tema.

Her er noen forslag til bøker du kan velge:

Populær Wagenen, Maya Van. Populær. En selvbiografi: vintagetips for nerdete jenter. (bm). 15 år gamle Maya befinner seg på bunn av popularitetsskalaen. Når hun begynner i niende bestemmer hun seg for å gjøre et helt spesielt eksperiment. Hun skal gjennom hele skoleåret følge en guide til å bli populær, skrevet av den tidligere tenåringsmodellen Betty Cornell på 50-tallet. Mayas nye hverdag blir både morsom, vond og full av overraskelser. Kanskje vil hårruller, hold-in-undertøy, vaselin og et perlesmykke være med på å gjøre den sjenerte jenta populær. Dette er en humoristisk historie med et moderne blikk på godhet, selvtillit og hva det vil si å være populær. (Tekst: BIBBI/Omslag: Gyldendal)

 

Evig søndagMyhre, Linnea. Evig søndag. (bm). Linnéa Myhre er en av Norges mest kjente bloggere, med 30 000 lesere daglig. I denne selvbiografiske dagbokromanen følger vi Myhre gjennom ett år. Vinteren 2011 går hun motvillige med på å gå til psykiateren Finn for sine depresjoner. Det blir helt sikkert ikke et vendepunkt. Eller blir det kanskje det? Dette er ifølge forlaget er sterkt og utleverende portrett av en ung kvinne. (Tekst: BIBBI/ Omslag: Tiden)

 

 

 

En pingles dagbokKinney, Jeff. En pingles dagbok. (bm). Greg skriver dagbok for alle sine fremtidige fans, han må bare takle mellomstadiet først. Som nummer to i en søskenflokk på tre er han skviset inn mellom en sjefete storebror og en sippete lillebror. Foreldrene er velmenende, men helt håpløse ifølge Greg. Han er ikke særlig populær på skolen, han har selv rangert seg som nr. 52 eller 53 på popularitetsskalaen. Vennene hans er nerdete og ødelegger alle hans sjanser hos det motsatte kjønn. Selvfølgelig er det aldri hans feil når noe går galt. Eller kanskje det bare er trangen til å gjøre utrolig dumme ting fordi det virker lurt der og da. Boka er skrevet som håndskrevne dagboknotater, har episodiske korte kapitler og er humoristisk. Historiene om antihelten Greg startet som tegneseriestriper på Internett, men har etter hvert kommet ut i bokform, i en tett miks av tekst og bilder. (Tekst: BIBBI/Omslag: Gyldendal)

 

DustedagbokaRussel, Rachel Renée. Dustedagboka . Nedtegnelser fra et populært liv – NOT. (bm). Nikki Maxwell er ikke spesielt populær på skolen. Snarere motsatt faktisk, hun er en skikkelig nerd! Nikki håper at alt vil bli annerledes når hun begynner på ny skole og får sjansen til å få noen nye venner. Men livet er ikke så enkelt! Hun drømmer om en plass i SKP-gjengen (Søt, Kul og Populær). Men ingen ser hennes vei, og fortvilelsen er overveldende. I håp om å bli innlemmet ønsker hun seg en Iphone, men i stedet kjøper moren dagbok. En skikkelig dustete dagbok. Motvillig begynner hun å skrive, om SPK, og ikke minst om den skremmende og dødskule MacKenzie, og den helt skjønne Brandon, som blir tilegnet både dikt og dagdrømmer. Her er motgang og gleder, skrevet i dagbokstil, supplert med skisser og kruseduller. (Tekst: BIBBI/ Omslag: Kagge)

 

kjaeresosterWalgermo, Alf Kjetil. Kjære søster. (nyn). Når eit menneske døyr i dag, står gjerne Facebook-veggen igjen. I mange tilfelle lever veggen vidare, som ein stad der slekt og vener vender seg direkte til den avdøde. Profilen blir ei minnebok, men også ei slags forlenging av livet. Det gjer også at ein har fått ei ny overgangsrite, nedlegginga av den digitale profilen til den avdøde. Då 15 år gamle Amalie døyr, tar den 17 år gamle storesøstera Eli Anne over administrasjonen av fb-profilen hennar. Nokre månader seinare vil Eli Anne legge profilen ned, ta ein endeleg avskjed. Ho har allereie fjerna alle venene til Amalie, men kvir seg for å ta det siste steget. Eli Anne skriv på veggen til Amalie og ser attende på forholdet mellom dei, på endringar av status, på løgner og sjalusi, men også på kjærleiken mellom to søstre. Eli Anne klarer ikkje å legge ned Amalies profil før ho har fortald søstera sanninga om ein del ting. Det var så mykje ho aldri fekk sagt mens Amalie levde. Ho vil ikkje ha noko uoppgjort når ho legg ned profilen og tek endeleg avskjed. Dette er ei forteljing som rommar både sorg, anger og skam, men også glede, livskraft og håp. Det er i tillegg ein roman om musikk, der ulike musikksjangrar og kunstsyn får bryne seg mot kvarandre. (Tekst: BIBBI/ Omslag: Cappelen Damm)

Advertisements