Fantasy

Kjennetegn på fantasylitteratur er kampen mellom det gode og det onde, magi og overnaturlige hendelser er fast ingrediens og det er ofte en helt eller heltinne som må ut på oppdrag for å redde en situasjon som står på spill. Drager, alver, trollmenn og andre mytologiske skapninger dukker ofte opp i disse historiene. Det er ikke rart at mange liker å dukke ned i disse bøkene som gir oss en verden hvor alt er mulig. Hvis du velger å skrive fordypningsoppgave om fantasybøker, kan det være interessant å se på:

  • Hva er likhetstrekk og hvordan skiller bøkene seg fra norske folkeeventyr?
  • Hvilke hendelser er det som gjør at hovedkarakteren utvikler seg?
  • Hvilken symboler blir brukt i bøkene?

Basic CMYK

Almhjell, Tone. Vindeltorn. (bm). Lin er sikker på at det er noe galt med det gamle huset familien hennes har leid. Klokkene tikker for sakte. Rosebedet er dekket av rim, selv i øsende regnvær. Og når en mystisk nøkkel merket “Vindeltorn” dukker opp, finner Lin en sprekk i kjellerveggen. En portal til en verden ved navn Sylver. Lin havner i et snødekt rike hvor alle døde dyr som en gang har elsket et barn bor. Lin blir gjenforent med Rufus, kjæledyret hun begravde under rosebusken. Lin og Rufus må sammen finne den forsvunne Vinterfyrsten om de skal redde Sylver fra undergang. Men de er ikke de eneste som jakter på gutten denne natten. I mørket lurer en mann med skyggemunn, klar til å sette klørne i den aller siste Vinterfyrsten. (Tekst: BIBBI/Omslag: Gyldendal)

 

odinsbarn1Pettersen, Siri. Odinsbarn. (bm). Hirka er femten vintre gammel da livet hennes ramler sammen. Da får hun vite at hun er et udyr fra en annen verden. Hun er et odinsbarn, en halelaus råttenskap fra en annen verden, foraktet, fryktet og jaget. Hun aner ikke hvorfor hun er der, men det er noen som vet det. Og noen er villig til å drepe henne for at det skal forbli en hemmelighet. Men det finnes verre ting enn odinsbarn, og Hirka er ikke den eneste skapningen som har brutt gjennom portene. Dette er en fortelling om fremmedfrykt, blind tro og viljen eller retten til å lede. (Tekst: BIBBI/Omslag: Gyldendal)

 

skammarensKaaberbøl, Lene. Skammarens dotter. (nyn). Den 11 år gamle Dina er dotter til Skammaren og har arva same gåva som mora har. Når ho ser nokon i auga, er dei tvinga til å fortelje heile sanninga. Blikket gir makt, men det er også ei farleg gåve. Forbrytarar fryktar ho, og mange ønskjer å utnytte ho. Når Skammaren blir kalla til Dunark-borga der den vonde fyrst Drakan herskar, må Dina komme mora til unnsetning. Men Dina ønskjer ikkje å spele helt, eigentleg vil ho vere heilt vanleg, men det går ikkje når ein er Skammarens dotter og har fått auge som ingen vanlege menneske tør å sjå inn i. (Tekst: BIBBI/Omslag: Samlaget)

 

drakegutenRydland, Asbjørn. Drakeguten. (nyn). Den 12 år gamle stallguten Koll drøymer om å bli ein stor krigar og ha fridom til å gjere som han sjølv vil. Men med fridom føljer val, og då Koll og lærarmeisteren hans finn ei drakehole med verdiar som kan få landsbyen ut av gjeldsproblema dei slit med, må Koll etter kvart velje kven han skal stole på og kven som har rett, om det er den krigarske læraren hans, den moralske faren, det griske landsbyrådet eller den underlege stemma han høyrer i nordavinden. Kan ein velje å vere på parti med det gode, etter å ha vore med på å lage vondskap? Dette er ei forteljing om ein liten gut med uante store krefter i seg. (Tekst: BIBBI/Omslag: Samlaget)

 

 

harrypotterRowling, J.K. Harry Potter og de vises stein. (bm). Harry Potter er en foreldreløs gutt som bor hos sine dumme og gompete slektninger, familien Dumling. En dag får Harry vite at han egentlig er en trollmann, og at han skal gå på den berømte trollmannkostskolen Galtvort. Harry er berømt i den magiske delen av verden, som eksisterer parallelt med vår vanlige eller “gompe”-verden, for han var den som sørget for at verden ble kvitt den onde trollmannen Voldemort. På Galtvort får Harrymange venner, men også fiender, og han må vise mot og styrke når skolehverdagen blir truet av ondskap. Harry viser seg som en verdig motstander til det onde, en god venn og en dyktig spiller i trollmannssporten rumpeldunk, et ballspill som foregår i lufta, flygende på sopelimer. (Tekst: BIBBI/Omslag: Cappelen Damm)

 

hobbitenpTolkien, John Ronald Reuel. Hobbiten, Eller fram og tilbake igjen. (bm). Dette er fortellingen om hobbiten Bilbo Baggin, som legger ut på langferd sammen med tretten dverger for å stjele tilbake dvergegullet fra draugen Smaug. Underveis finner Bilbo en gammel, magisk ring som gjør bæreren usynlig. Handlingen utspiller seg omtrent seksti år før hendelsene en kan lese om i “Ringenes Herre”, og mange av personene går igjen der. “Hobbiten” kom først ut i 1937, og var Tolkiens første Midgardsbok. Boken ble skrevet som et selvstendig verk, men regnes gjerne som en prolog til “Ringenes Herre”. 1. norske utg. 1972. (Tekst: BIBBI/Omslag: Tiden)

 

kattekrigerne_1_ny_forsideHunter, Erin. Tilbake til villmarken. (bm). Huskatten Rødtopp er lei av boksmat og rømmer inn i skogen. Der blir han overfalt av en villkatt, som er medlem av en villkattklan. Rødtopp kjemper så tappert at han blir tilbudt medlemskap i Tordenklanen, som er en av fire regjerende villkattklaner i skogen.  Den rivaliserende klanen, Skyggeklanen, trenger seg inn på deres jaktområder og stjeler byttene deres. Rødtopp får navnet Ildpote og går i lære som kriger, og følger Tordenklanens leder, Blåstjerne, til Månesteinen. Ildpote kaster seg fryktløs inn i kampen og bruker sitt mot og klokskap, som blir avgjørende for utfallet. Ildpote blir forfremmet til kriger og får navnet Ildhjerte. “Kattekrigerne” er en serie med actionfylt eventyr, krig, forbudt kjærlighet på tvers av klanene, vennskap, svik, innsikt og mot.(Tekst: Bibbi/Omslag: Juritzen)

 

 

 

Advertisements