Klima og miljø

Et aktuelt og veldig interessant tema er klima og miljø, og det begynner å ha kommet en god del bøker som tar opp dette temaet.

Hvordan presenteres klimasaken i disse bøkene? Er det realistisk? Er det en sannsynlig fremtidsvisjon? Hvilke virkemidler bruker forfatterne for å få frem tematikken i boka?

bieneshistorieLunde, Maja Bienes historie (bm). Tre kontinenter. Tre tidsplan. Vi møter William, en melankolsk biolog og frøhandler i England i 1852. Han ønsker å bygge en helt ny type bikube, som skal gi både han og hans barn ære og berømmelse. I USA 2007 kjemper birøkteren George i motbakke. Han håper sønnen kan bli gårdens redning. I år 2098 arbeider Tao med håndpollinering i Kina, hvor biene er forsvunnet. Mer enn noe annet ønsker hun at sønnen skal få en utdannelse og et bedre liv enn det hun selv har hatt. Her skildres menneskenes første forsøk på å holde bier, via dagens industrielle landbruk og til en framtid der biene er døde. «Bienes historie» er en historie om relasjonen mellom foreldre og barn, og om menneskenes sårbarhet. (Tekst: BIBBI/Omslag: Aschehoug)

blå

Lunde, Maja Blå (bm).  Naturkrefter. Av innholdet: Året 2017 – 70-årig kvinne på Vestlandet. Havet. Båtlast. Året 2041 – Enslig far med liten datter. På flukt gjennom et tørkerammet Sør-Europa. 2017: Signe nærmer seg 70 år, men hun er ikke redd for det store havet. Helt alene seiler hun bort fra barndomsbygda. Det er bare henne, båten og en spesiell last. Målet er å konfrontere mannen hun en gang elsket. 2014: David føler seg for ung til å være far, men er likevel alene med ansvaret for datteren. Sammen er de på flukt gjennom et tørkerammet Sør-Europa. Nord står mot sør, det finnes ikke vann til dem alle. Men alt endrer seg da de finner en seilbåt i en forlatt hage langt inne i landet. Dette er andre bok i det som skal bli en kvartett om klima. Den første boken, «Bienes historie», ble en enorm suksess og er oversatt til mer enn 30 språk. (Tekst: Bibsent / Omslag: Aschehoug)

 

9788202548100

Unstad, Elin Viktoria Vega: kampen for en ny verden (bm). Det er 52 år siden Energikrigene, hvor nesten hele verden ble lagt øde. Den nå 17 år gamle Vega vokste opp i den lille enklaven Nyhåp, sannsynligvis det eneste stedet på kloden hvor det fortsatt bor folk. Hun følger reglene og har planene klare for femtiden, men denne sommeren blir likevel ikke som forventet. For plutselig eksploderer det, og litt etter litt rakner samfunnet rundt henne. Myndighetene og Firmaet kontrollerer alt, men solcellene som holder liv i dem dør en etter en. Desperasjonen stiger. Da Vegas tante blir drept fordi hun i smug jobbet med en ny type energikilde, blir Vega ufrivillig dratt inn i både energikrise og maktkamp. Dette er en actionfylt historie som også handler om den første fysiske kjærligheten. (Tekst: Bibsent / Omslag: Cappelen Damm)

9788202147754

 

Nygårdshaug, Gert Mengele Zoo (bm). Mino Aquiles Portoguesa er født i Latin-Amerikas regnskoger og jakter på sommerfugler. En dag blir han midtpunktet for regnskogenes tragedie, da katastrofen også rammer hans landsby. Mino sverger hevn. Etter å ha levd et omflakkende liv i flere år, danner han en organisasjon som har som oppgave å avlive miljøspekulanter over hele verden. (Tekst: BIBBI / Omslag: Solum)

Advertisements