Kulturinnblikk

alleutlSkaranger, Maria Navarro. Alle utlendinger har lukka gardiner. (bm/multietnolekt). Broren sitter i fengsel, men det snakker ingen om. Faren ber mens han holder rundt den grønne Bibelen når det er natt og han tror at ingen ser ham. Hun selv går på ungdomsskolen på Romsås i Oslo og er håpløst forelska i Mu2. På Romsås er alle egentlig fra et annet sted, og ingen er vanlige. «Alle utlendinger har lukka gardiner» er en ufiltrert roman om å vokse opp i et multikulturelt miljø på Oslos østkant. (Tekst: BIBBI/Omslag: Oktober)

 

 

 

fremtidensSattouf, Riad. Fremtidens araber : barndom i Midtøsten (1978-1984). (bm). I denne selvbiografiske tegneserieromanen møter vi lille Riad som vokser opp som barn av en syrisk far og en fransk mor i Libya og Syria. Riads far er besatt av panarabismen, og ser opp til de store arabiske diktatorene Muammar Gaddafi, Saddam Hussein og Hafez-al-Assad. For han er de symboler på modernitet og makt. Faren har bare et stort ønske, og det er at Riad skal gå på syrisk skole og bli en moderne og velutdannet araber – en fremtidens araber. Kontrastene mellom de storslåtte drømmene og virkelighetens ufrihet, fordommer og grusomheter blir likevel for store. I «Fremtidens araber» får vi et tankevekkende innblikk i møtet mellom ulike kulturer, mennesker og livssyn, sett gjennom et barns øyne. (Tekst: BIBBI/Omslag: Minuskel)

 

 

et-oeye-roedtKhemiri, Jonas Hassan. Et øye rødt. (bm/multietnolekt). Halim har gjennomskuet alt. Han har gjennomskuet Integreringsplanen, som lurer ham og alle andre svartinger til å spise fiskepinner og glemme sin egen kultur. Han har gjennomskuet hvorfor svenskene sier de skal slå ham “gul og blå”. Dessverre har han også gjennomskuet faren sin, som har oppgitt Kampen og i stedet bare prater om hvor viktig det er å snakke godt svensk. Men Halim har sin egen plan: Han skal bli verdens mektigste og smarteste revolusjonssvarting, tankesultanen som knekker kodene, reiser et arabisk kultursenter foran det svenske slottet og får de “sjmøeste kæbene”. (Tekst: BIBBI/Omslag: Gyldendal)

 

 

montecoreKhemiri, Jonas Hassan. Montecore: en unik tiger. (bm). Jonas Hassen Khemiri får en mail fra en som kaller seg Kadir, etter eget sigende en barndomsvenn av Jonas’ far. På et spesielt, humørfylt, hjemmelaget fransk-arabisk-svensk oppfordrer han Jonas til å skrive en roman om faren sin, den berømte fotografen. Jonas prøver seg fram, og finner frem egne barndomsminner om faren, som blander seg med det Kadir skriver om farens barndom i Tunis. Fortellingen blir til mellom disse to temperamentene og språkene. Men hvem er den iherdige Kadir, og hvor ble det av faren? Jonas Hassen Khemiri har skrevet en roman om å vokse opp i et land der toleranse og mangfold er honnørord, men der rasisme og fremmedfrykt samtidig fins i rikt monn. (Tekst: BIBBI/ Omslag: Gyldendal)

 

Advertisements