Oslo

Å velge et sted som tema kan være interessant. Her har jeg valgt ut noen bøker hvor handlingen er satt til Oslo. Det er veldig forskjellig fra bok til bok hvor stor rolle selve byen spiller i handlingen. I noen av bøkene vet vi bare at den foregår på et bestemt sted i Oslo, mens i andre bøker så er beskrivelsen av byen et viktig bakteppe for historien.

Spørsmål det kan være interessant å utforske med et slikt tema kan være:

  • Hvordan beskrives byen?
  • På hvilken måte påvirker byen hovedkarakteren?
  • Hvorfor har forfatteren valgt å bruke byen som bakteppe for historien som fortelles?
  • Kunne handlingen foregått et annet sted?

 

alleutlSkaranger, Maria Navarro Alle utlendinger har lukka gardiner (bm). Broren sitter i fengsel, men det snakker ingen om. Faren ber mens han holder rundt den grønne Bibelen når det er natt og han tror at ingen ser ham. Hun selv går på ungdomsskolen på Romsås i Oslo og er håpløst forelska i Mu2. På Romsås er alle egentlig fra et annet sted, og ingen er vanlige. «Alle utlendinger har lukka gardiner» er en ufiltrert roman om å vokse opp i et multikulturelt miljø på Oslos østkant. Dette er Maria Navarro Skarangers debutroman. (Tekst: BIBBI/Omslag: Oktober).

 

 

9788202437985 Christensen, Lars Saabye Beatles (bm). Boka handler om om fire Beatles-frelste Oslo-gutter av årgang 1951, generasjonen som vokste opp med 60-årenes poprevolusjon. Vi følger guttene fra de som sjuendeklassinger står på spranget inn i voksenverdenen og frem til høsten 1972. De kjemper for hårlengde og selvstendighet, mens dønningene fra ungdomsopprøret ute i Europa skyller inn over dem og deres beskyttede småborgermiljø. (Tekst: BIBBI/Omslag: Cappelen).

 

 

org_battle_hoy

Lunde, Maja Battle (bm). Amalie bor på beste vestkant i Oslo. Hun er jenta som har alt, utseende, penger, kjekk kjæreste og et stort dansetalent. Da faren går konkurs raser Amalies verden sammen. De må flytte fra vestkanten til østkanten. Amalie forsøker i det lengste å late som om ingenting har skjedd. Men så møter hun Mikael, som er helt annerledes enn noen andre hun har kjent. Mikael danser hip-hop og er best til å battle, en kamp hvor utøverne konkurrerer i hvem som er best til å danse. Amalie må for første gang i livet virkelig tørre å kjenne etter hvem hun selv er, tørre å stole på sine egne følelser og tørre å bryte regler. (Tekst: BIBBI/Omslag: Kagge).

 

maxi

Nilsen, Tove Skyskrapersommer (bm). Det er sommer på Bøler og skoleferie og i begynnelsen er det som om alt står stille. Men Tove er 13 år og når hun ikke er sammen med Siri eller går tur med hunden til fru Hoff, leser hun bøker hvor mye skjer. Dessuten er Goggen hjemme og dukker opp mye oftere enn før, og så drar Tove og mor til Trondheim, og når far får ferie, reiser hele familien bort. Det blir en mer begivenhetsrik sommer enn Tove har forestilt seg, og når den er over, er mye blitt annerledes. (Tekst og omslag: Oktober).

 

 

9788203361616

Nesbø, Jo Marekors (bm). Hetebølgen hviler over ferie-Oslo. En forfyllet Harry Hole vekkes av telefonen og en beskjed om at en kvinne er funnet drept i en leilighet. En finger er kuttet av. Harry nekter først å bli involvert da han får vite at Tom Waaler også er satt på saken, en kollega som Harry mistenker står bak en smuglerliga med flere mord på samvittigheten. Så blir en kvinne meldt savnet, og da en av kvinnens fingre dukker opp i en konvolutt hos politiet, begynner man å ane at en seriemorder er på ferde. Like etter blir nok en kvinne funnet, med en finger for lite. Det synes som om morderen opptrer som sykkelbud, og pressen vier all sin oppmerksomhet til denne teorien. Harry klarer å avdekke et mønster i drapene som kanskje gjør det mulig å forutsi hvor og når neste mord skal skje. De setter opp en felle og begynner å vente. Og det blir bare varmere og varmere. (Tekst: BIBBI/Omslag: Aschehoug).

org_kopi-av-bohwim-frognerfitter-po

Bohwim, Alexia Frognerfitter (bm). Bestevenninnene Susy og Billie vokser opp blant ærverdige murvillaer og store smijernsporter på Frogner i Oslo. Sammen utfordrer de sine høyborgerlige omgivelser og inngår en ubrytelig pakt om aldri noen gang bli som menneskene rundt seg. Romanen forteller historien om et venninneforhold på Oslos hardcore vestkant, hvor hver dag kan oppleves som en såpeopera på dop. (Tekst: BIBBI/Omslag: Kagge).

 

 

 

sult_fotokreditering-gyldendal

Hamsun, Knut Sult (bm). Hamsun skildrer både den fysiske sult og den psykiske pine hos den navnløse hovedpersonen på en måte som gjør at leseren vanskelig glemmer ham. Sult er en klassiker i moderne diktning som har bevart sin fascinasjonskraft også i dag. (Tekst og omslag: Gyldendal).

 

 

 

 

9788202367107

Holen, Øyvind Drabant (bm). 16 år gamle Fredrik har nettopp flyttet til Grorud med moren etter skillsmissen. Året er 1994, og drabantbyen preges av tagging, narkotika og ungdom som henger på senteret. Fredrik tagger under navnet “Deks”, det eneste lyspunktet hans mellom alle timene han kaster bort på skolen, senteret eller hjemme i leiligheten. Deks blir etter hvert kjent med Camilla, som er kjæresten til “Senc” alias Victor som verken går på skole eller jobber. Han selger dop og tagger om natten. Deks blir viklet inn i et trekantdrama der spraybokser, dop og Victors kjæreste er ingrediensene. Problemene blir ikke mindre for Deks da plutselig noe stoff er kommet på avveier, og eierne er skumle typer som vil gjøre alt for å holde orden i regnskapet sitt. Dette er en fortelling om å vokse opp i Oslos utkant, og om å kjempe for å være synlig i en usynlig drabantby. (Tekst: BIBBI/Omslag: Cappelen).

 

Advertisements