Andre verdenskrig

naermere-hostKaurin, Marianne. Nærmere høst. (bm). Grünerløkka, 1942. Familien Stern blir hentet av politiet om morgenen og fraktet til Vippetangen. Tilfeldighetene vil ha det til at 15-årige Ilse ikke er hjemme. Hun er på skitur og kommer senere hjem etter å ha skadet ankelen. Da hun kommer hjem er huset tomt. Familien hennes er blitt deportert. Fortellingen fletter ulike skjebner fra en bygård i Oslo sammen, sentrert rundt deportasjonen av jøder med Donau i november 1942. (Tekst: BIBBI/Omslag: Aschehoug)

 

 

 

vannliljedamThor, Annika. En øy i havet. (bm). Året er 1939. Det er like før krigen bryter ut i Europa. Jødeforfølgelsene er i gang, og søstrene Steffi og Nelli blir sendt fra Wien til en øy i skjærgården utenfor Gøteborg. Her plasseres de i to forskjellige familier. Lillesøster Nelli får bo hos den varme og glade Alma, mens Steffi plasseres hos den tause og strenge Märtha. Nelli finner seg fort til rette, men for Steffi blir det vanskeligere. Hun føler seg alene og blir mobbet på skolen. Denne boka er den første av fire bind om søstrenes flyktningetilværelse. Boka viser hvordan det er å være flyktning og komme til et nytt land. En får et godt innblikk i Steffis tanker og følelser og hvordan omverdenen møter henne. Temaet er like aktuelt i dag for å forstå hvordan vi skal møte dagens flyktninger. Språket er godt og har en god del dialoger. (Tekst: BIBBI/Bilde: Omnipax)

 

 

novemberHolmberg, Mikael. 26. november. (bm). Mellom 35 og 40 prosent av Norges jøder ble drept under 2. verdenskrig. I denne tegneserien følges fire jøder som ble arresterte da norsk politi gikk til storaksjon mot norske jøder den 26. november 1942. Sammen med dem som ble arrestert en måned tidligere, ble de deportert til Auschwitz. De fire norske jødene var barn eller ungdommer da de ble tatt til fange, og her forteller de hva de opplevde. Tre av dem klarte å flykte, en av dem overlevde to og et halvt år i Auschwitz og Buchenwald. (Tekst: BIBBI/Omslag:No Comprendo)

 

 

 

sarasnokkelRosnay, Tatiana de. Saras nøkkel. (bm). Året er 1942 og vi befinner oss i Paris. Den ti år gamle jødiske jenta Sara låser lillebroren sin inn i et skap når familien blir hentet av fransk politi. Hun er sikker på at det ikke vil være lenge til hun kan hente ham ut fra skjulestedet, men etter hvert som dagene går vokster Saras desperasjon. Seksti år senere snubler journalisten Julia Jarmond over Saras historie, og begynner å undersøke saken nærmere. Mens hun nøster i trådene begynner hun samtidig å stille spørsmål ved sitt eget liv.

 

 

 

tvillingerikrigmiddelsAngell-Jacobsen, Rune. For land og kjærlighet. (bm). Tvillingene Åse og Thor er 19 år idet krigen bryter ut i Norge. Begge kaster seg ut i kampen for fedrelandet, hun som lotte og han som jagerflyger. Åse har alltid stått broren nær, og hun merker at noe er galt. Han var absolutt ikke glad da han dro, og det hadde ikke noe med krigen å gjøre, hun visste at broren elsket å fly. «Tvillinger i krig» er en ny serie fra krigens dager. En dramatisk historie om å overleve i en verden der skillet mellom rett og galt ikke lenger er opplagt. Er alt tillat i krig og kjærlighet? (Tekst: Bibbi/Omslag: Schibsted)

 

 

 

org_spiongutten_hoyPreus, Margi. Spiongutten. (bm). 14 år gamle Espen blir med i motstandsbevegelsen under andre verdenskrig. Espen starter med å levere illegale aviser før han oppgraderes til å bli kurér og må levere kodede meldinger og forsyninger til motstandsbevegelsen, for så å ende opp som spion, og hele tiden må lure seg unna Gestapo på sine oppdrag. I løpet av de fem lange årene Norge er okkupert av nazistene må Espen og familien hans leve i frykt for nattlige razziaer og arrestasjoner, de må overleve på lite mat og være på vakt for alle rundt seg. Man kan ikke stole på noen. Espen får noen nye venner, men han mister også noen gamle, blant annet blir bestevennen Kjell med på nazistenes side. Espen forelsker seg i Solveig, men han gjør én liten feil i et oppdrag som spion, og trues med å bli oppdaget. Historien er basert på de sanne eventyrene og opplevelsene til en norsk spion under andre verdenskrig. (Tekst: BIBBI/ Omslag: Kagge)

 

 

tarnRougthvedt, Bernt. Tårn. (bm). Oslo, høsten 1944. Krigen går mot slutten, og motstandsbevegelsen har trappet opp kampen mot det tyske okkupasjonsregimet. Bygninger blir sprengt, ledende nazister blir bortført eller skutt på åpen gate. Erik Fjeld arbeider på grunnplanet i motstandsorganisasjonen H7, da han en dag blir valgt til å erstatte en av De fem i organisasjonens hemmelige ledelse. Fjeld oppdager snart at alt ikke er som det burde være i H7-ledelsen. Boken gjennomsyret av forfatterens enorme kunnskaper om Norge under Den 2. verdenskrig. Bernt Rougthvedt har maktet å gjenskape den paranoide verden som norske motstandsbevegelse var nødt til å bevege seg i – et mer perfekt utgangspunkt for en thriller kan man knapt tenke seg! (Tekt og omslag: Cappelen Damm)

 

Advertisements