Andre verdenskrig

naermere-hostKaurin, Marianne. Nærmere høst. (bm). Grünerløkka, 1942. Familien Stern blir hentet av politiet om morgenen og fraktet til Vippetangen. Tilfeldighetene vil ha det til at 15-årige Ilse ikke er hjemme. Hun er på skitur og kommer senere hjem etter å ha skadet ankelen. Da hun kommer hjem er huset tomt. Familien hennes er blitt deportert. Fortellingen fletter ulike skjebner fra en bygård i Oslo sammen, sentrert rundt deportasjonen av jøder med Donau i november 1942. (Tekst: BIBBI/Omslag: Aschehoug)

 

 

 

vannliljedamThor, Annika. En øy i havet. (bm). Året er 1939. Det er like før krigen bryter ut i Europa. Jødeforfølgelsene er i gang, og søstrene Steffi og Nelli blir sendt fra Wien til en øy i skjærgården utenfor Gøteborg. Her plasseres de i to forskjellige familier. Lillesøster Nelli får bo hos den varme og glade Alma, mens Steffi plasseres hos den tause og strenge Märtha. Nelli finner seg fort til rette, men for Steffi blir det vanskeligere. Hun føler seg alene og blir mobbet på skolen. Denne boka er den første av fire bind om søstrenes flyktningetilværelse. Boka viser hvordan det er å være flyktning og komme til et nytt land. En får et godt innblikk i Steffis tanker og følelser og hvordan omverdenen møter henne. Temaet er like aktuelt i dag for å forstå hvordan vi skal møte dagens flyktninger. Språket er godt og har en god del dialoger. (Tekst: BIBBI/Bilde: Omnipax)

 

 

novemberHolmberg, Mikael. 26. november. (bm). Mellom 35 og 40 prosent av Norges jøder ble drept under 2. verdenskrig. I denne tegneserien følges fire jøder som ble arresterte da norsk politi gikk til storaksjon mot norske jøder den 26. november 1942. Sammen med dem som ble arrestert en måned tidligere, ble de deportert til Auschwitz. De fire norske jødene var barn eller ungdommer da de ble tatt til fange, og her forteller de hva de opplevde. Tre av dem klarte å flykte, en av dem overlevde to og et halvt år i Auschwitz og Buchenwald. (Tekst: BIBBI/Omslag:No Comprendo)

 

 

 

sarasnokkelRosnay, Tatiana de. Saras nøkkel. (bm). Året er 1942 og vi befinner oss i Paris. Den ti år gamle jødiske jenta Sara låser lillebroren sin inn i et skap når familien blir hentet av fransk politi. Hun er sikker på at det ikke vil være lenge til hun kan hente ham ut fra skjulestedet, men etter hvert som dagene går vokster Saras desperasjon. Seksti år senere snubler journalisten Julia Jarmond over Saras historie, og begynner å undersøke saken nærmere. Mens hun nøster i trådene begynner hun samtidig å stille spørsmål ved sitt eget liv.

 

 

 

gutteniden

Boyne, John. Gutten i den stripete pyjamasen. (bm). Gutten i den stripete pyjamasen er en helt spesiell historie om vennskap og om krigens grusomheter.

Året er 1942, og Bruno bor i Berlin. En dag blir faren til Bruno beordret til Polen, og hele familien må flytte til Alt-Trist. Bruno utforsker det nye stedet. Bak skogen, over bekken, kommer han til et gjerde. Bak gjerdet bor Shmuel. En venn, kanskje? I så fall et vennskap med fatale konsekvenser.

(Tekst og omslag: Cappelen Damm)

 

Preus, Margi. Spiongutten. (bm). 14 år gamle Espen blir med i org_spiongutten_hoymotstandsbevegelsen under andre verdenskrig. Espen starter med å levere illegale aviser før han oppgraderes til å bli kurér og må levere kodede meldinger og forsyninger til motstandsbevegelsen, for så å ende opp som spion, og hele tiden må lure seg unna Gestapo på sine oppdrag. I løpet av de fem lange årene Norge er okkupert av nazistene må Espen og familien hans leve i frykt for nattlige razziaer og arrestasjoner, de må overleve på lite mat og være på vakt for alle rundt seg. Man kan ikke stole på noen. Espen får noen nye venner, men han mister også noen gamle, blant annet blir bestevennen Kjell med på nazistenes side. Espen forelsker seg i Solveig, men han gjør én liten feil i et oppdrag som spion, og trues med å bli oppdaget. Historien er basert på de sanne eventyrene og opplevelsene til en norsk spion under andre verdenskrig. (Tekst: BIBBI/ Omslag: Kagge)

 

 

tarnRougthvedt, Bernt. Tårn. (bm). Oslo, høsten 1944. Krigen går mot slutten, og motstandsbevegelsen har trappet opp kampen mot det tyske okkupasjonsregimet. Bygninger blir sprengt, ledende nazister blir bortført eller skutt på åpen gate. Erik Fjeld arbeider på grunnplanet i motstandsorganisasjonen H7, da han en dag blir valgt til å erstatte en av De fem i organisasjonens hemmelige ledelse. Fjeld oppdager snart at alt ikke er som det burde være i H7-ledelsen. Boken gjennomsyret av forfatterens enorme kunnskaper om Norge under Den 2. verdenskrig. Bernt Rougthvedt har maktet å gjenskape den paranoide verden som norske motstandsbevegelse var nødt til å bevege seg i – et mer perfekt utgangspunkt for en thriller kan man knapt tenke seg! (Tekst og omslag: Cappelen Damm)

 

det angår også deg

Jacoby, Arnold. Det angår også deg. (bm). Dette er den gripende historien til norsk-jødiske Herman Sachnowitz, som sammen med sin far og sju søsken ble sendt til Auschwitz under den annen verdenskrig. Hermans far og de tre søstrene ble gasset i hjel ved ankomsten til leiren, mens Herman og de fire brødrene hans klamret seg fast til livet, så lenge som mulig.

Herman sto snart alene tilbake av en familie på ni. Han bestemte seg da: Han skulle tilbake til Norge. Han skulle overleve. Her er hans dramatiske historie, skrevet av forfatteren Arnold Jacoby gjennom mange års samtaler med Herman Sachnowitz.

Det angår også deg fra 1976, er oversatt til flere språk og ble i 2015 kåret til en av de ti mest betydningsfulle norske bøkene om andre verdenskrig.

(Tekst og omslag: Cappelen Damm)

 

 

katheSøbye, Espen. Kathe, alltid vært i Norge. (bm). Samvittighetsfullt har 15-årige Kathe Lasnik, elev ved Fagerborg skole, med skråstilt skjønnskrift svart på «Spørreskjema for jøder i Norge». Under rubrikken «Når kom De til Norge?» har hun skrevet: «Alltid vært i Norge». Skjemaet er datert 16. november 1942. Ti dager etter føres hun, faren, moren og en søster om bord på troppetransportskipet Donau sammen med 528 andre jøder. Den 1. desember er Kathe Lasnik drept i konsentrasjonsleiren Auschwitz-Birkenau. To av søstrene hennes klarte å komme seg til Sverige i tide. Søbye bruker biografimetoden til å beskrive et helt vanlig menneske som vokste opp i Norge i mellomkrigstiden. Hans kildebaserte framstilling følger Kathe Lasniks familie fra foreldrene kommer fra Vilnius i Litauen som flyktninger til Kristiania i 1908 og bosetter seg på Grünerløkka, og til forfølgelsen, deportasjonen og drapet på denne norske familien. Den mikrohistoriske metoden støter på store problemer fordi familien ble forsøkt utryddet, alle familiens eiendeler, fotografier og papirer ble ødelagt. Boken er illustrert.

(Tekst og omslag: Oktober forlag)

 

helgas

Weiss, Helga. Helgas dagbok. (bm).«Helgas dagbok» er historien som Anne Frank aldri fikk fortalt. I 1941 blir 10 år gamle Helga og foreldrene hennes hentet i hjemmet sitt i Praha og sendt til konsentrasjonsleiren Terezin. Helga, som lenge har vært en flittig dagbokskriver, fortsetter å føre ned sine opplevelser fra leiren inntil faren i 1944 sendes videre til Auschwitz. Helga er 15 år gammel da hun er tilbake i Praha og fullfører dagboken sin, som er skrevet med blyant i en kladdebok og utgis for første gang. Den er en rystende og viktig førstehåndsskildring fra jødeutryddelsene under krigen. 1. norske utg. 2013 Har innholdsfortegnelse, noter, ordliste.

(Tekst: BIBBI/ Omslag: Cappelen Damm)

 

Frank, Anne. Anne Franks dagbok. (bm). Ingen skildring av en jødisk families skjebne under annen verdenskrig har vel nådd ut til så mange mennesker som Anne Franks dagbok. Den unge pikens beretning om de to årene hun og hennes nærmeste levde i dekning for nazistene, er blitt en klassiker. Hennes helt særegne skrivestil gir et nyansert og nært innblikk i tanker og følelser, drømmer og lengsler – og forventninger til fremtiden.

(Tekst: Aschehoug)

 

jentaiv

Lindahl, Lena. Jenta i veggen. I skjul for nazistene. (bm). Betzy Rosenberg, ei norsk, jødisk jente, klarte å gjemme seg for tyskerne og norske nazister i Trondheim fra høsten 1942 til krigens slutt. Hun gikk i skjul da deportasjonene startet og overlevde rett foran nesa på fienden. Takket være et medmenneske som risikerte sitt eget liv ved å skjule henne. Rommet hun gjemte seg i var et hull i veggenmed en gulvflate på 50 x 65 cm, og en dør hun kunne trekke til seg ved hjelp av to hemper. I nabohytta festet nazistene, og selv Henry Rinnan, leder for den beryktede Rinnan-banden, kunne når som helst dukke opp. Betzy mistet ungdomstiden, og resten av familien hennes ble deportert til konsentrasjonsleiren Auschwitz sammen med de fleste jødene i byen. Dette er en sterk dokumentasjon om hvordan Betzy overlevde 2. verdenskrig.

(Tekst: Bibilioteksentralen/ Omslag: Cappelen Damm)

 

guttenpåtoppenBoyne, John. Gutten på toppen av fjellet. (bm). Hva skjer med et foreldreløst barn som blir tatt inn under Adolf Hitlers vinger?

Da Pierrot blir foreldreløs, må han flytte fra hjemmet sitt i Paris og begynne et nytt liv hos tanten Beatrix, som er hushjelp i en rik husholdning høyt oppe i de tyske fjellene.

Det er ikke vanlige tider. Året er 1935, og andre verdenskrig nærmer seg med stormskritt. Og det er ingen vanlig husholdning heller, for stedet er Berghof, Adolf Hitlers landsted. Snart blir Pierrot tatt under Hitlers vinger, og kastes ut i en ny verden som stadig blir farligere: en verden preget av frykt, hemmeligheter og forræderi, en verden han kanskje aldri vil klare å unnslippe.

Sterk roman fra forfatteren av bestselgeren Gutten i den stripete pyjamasen. En bok som er vanskelig å legge fra seg, og umulig å glemme.

(Tekst og Omslag: Cappelen Damm)